Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.6.2007, Lukáš Petříček, recenze
V dnešním testu se podíváme na 18 základních desek pro procesory AMD a Intel. Zaměříme se na socket AM2 a 775. Spotřeba dnes hraje čím dál větší roli a "za své" dnes vezme i základní deska. Jak si která platforma vedla? Na to Vám odpoví dnešní článek.
Sapphi | 10.8.200719:18
Chci si koupit novou výkonou desku pro C2D, a nejak se nemůůžu rozhodnout. Chtěl bych tu nej desku do 8 000kč. Výkonostně se mi líbil čipset n680i, ale slyším na něj záporné ohlasy, že jse přehřívá a je nestabilní.
Tak další volbou je P35, desky s tímto čipsetem sou i levnější než od nvidie. Kterou případně co nejlepší MB mi doporučíte ať už s prvním nebo s druhým čipsetem?
Odpovědět0  0
jaluvkap (18) | 11.8.20073:21
mno nejlepsi deska na c2d ... quad ... je evga s n680sli ... zalezi k cemu ji chces ... pokud k normalnimu dual core, tak si klidne vystacis i s nejakym GB p35­-ds4 nebo asusem p5k ... pro zminovane quad c2d bych nejradeji bral onu evga
Odpovědět0  0
pjeffo (1) | 10.8.20078:24
Vím, že příspěvek je trochu mimo mísu, ale přece.
Chci se zeptat, jakto že desky pro AMD od Gigabytu udávají FSB 2000MHz a treba MSI jen 1000MHz? To musí být velký výkonový rozdíl, ne? Tenhle údaj mne od MSI odrazuje. Jak to vlastně je?
Odpovědět0  0
mp4-1 | 28.6.200711:02
Tiez sa pripajam za zaradenie MB s chipsetom 690G. Uz som poskladal niekolko PC s tymto chipsetom.
Je pravda ze ten chipset sa ridne hreje takze to co pisu v roznych recenziach nie je pravda.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 16.7.20078:43
Ahoj,

AMD690G mam i doma v tom mam grafiku NV 8800GTS640MB a CPU AMD 5000+, chipset je vzdy jenom vlazny nebo teply ­(kolem 38­-42 stupnu na dotek­). Ve predu pred diskama mam pomaloobezny 12cm ventilator asi na 700­-800ot, jinak zadne dalsi chlazeni nemam. Pokud se Vam hreje ten chipset, mozna je to duvod k reklamaci, muze se jednat o vyrobni vadu konkretniho kousku chipsetu a proto se zahriva.
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 22.6.200710:58
Prominte pane autore ­(doufam ze odpovite a nebudete tento post ignorovat­).
To jste zamerne vynechal v testu aktualni chipove sady AMD ­(stare 1­/4roku­) ?

PROC NENI V TESTU ANI JEDINE AKTUALNI CHIPOVA SADA AMD ?
Tedy presneji: 690G ­(cca 1900KC vcetne DPH­) a 690V ­(cca 1400KC vcetne DPH­)?
Na obou preci jde vypnout integrovanou grafiku a provest tyto testy !

AMD 480x kterou jste testoval je vlastne puvodni ATI lowend chipset.

Bylo by seriozni, urychlene do testu doplnit i zakladni desky s AMD 690V a 690G chipsetem, aby byl Vas clanek ­"relevantni­" a skutecne hodnotne a vecne porovnaval spotrebu aktualnich desek na trhu. Dle informaci ktere mam od prodejcu pocitacu, tak prakticky veskere chipsety ktere se dnes prodavaji pro procesory AMD jsou prave AMD 690G a AMD 690V, ktere prakticky opet nastartovali prodejnost AMD procesoru ­(NVIDIA je doposud brana jako nestabilni­/nespolehlivy­/prehrivajici se chipset­).
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 22.6.200716:05
Omlouvam se pane autore za mou neadekvatne silnejsi reakci v predchozim dotazu, skutecne me to vytocilo. Jiz leta montuji do nejvykonnejsich sestav prave levne ­(mozna i nejlevnejsi­) zakladni desky VIA KT890 ­(predtim VIA KT600 a KT400 a dalsi­), a nikdy jsem nemel jediny problem s levnou deskou VIA, vykon­/stabilita a podobne. Nikdy netaktuji a ani to nepotrebuju.
Kolikrat jsem vzal do ruky ruzne desky s NVIDIA chipsetom pro AMD, POKAZDE jsem mel nejaky problem. Bud nechodily dobre USB, nebo nejcasteji problem s diskama ­(vykon,stabilita, chybovost­). Take se tyto chipsety hrozne prehrivaji a pokud nejsou dobre chlazene, casto to vedlo k nestabilite celeho systemu pri vetsim zatizeni ­(no poskozovani dat na disku pri zapisu a pod.­) nebo snizena rychlost ­(chybovost­) na USB portu. Jen upresnim, ze za jsem v pripade VIA chipovych sad pouzival desky Gigabyte, nebo take epox. Problemy jsem zaznamenal jen v pripade pouzitych desek MSI a take nektere starsi ASUSi melo problemy ­(spatne chlazene a dimenzovane stabilizatory napajeni desky­/cpu a take kondenzatory­) a to jak u VIA tak NVIDIA chipsetech.

Proto me Vase recenze vytocila, jelikoz oznacujete NVIDII jako ze je DRAHA a ma VETSI SPOTREBU ale za kvalitu­/stabilitu a vykon se plati ­(porizovaci cena+cena provozu=el.energie­). S cimz tedy souhlasit nemuzu. Tim vlastne doslova preferujete NVIDIi, ktere se jiz dnes snazi vetsina zkusenych techniku vyhnout.
Spousta lidi chtela upgradovat levne ATHLONA ale nemohla, nebyl na trhu ­(krom VIA KT890 kterych bylo hodne malo modelu u nas na trhu­) jina stabilni a 100%funkcni­/kompatibilni alternativa. Prichodem AMD 690G a 690V tyto lidi okamzite upgradovali stroje a jsou spokojeni. Dle prodejcu nastal v prodeji AMD 690G a 690V mensi BOOM ktery odstartoval opet prodejnost procesoru AMD.

Proto moc dobre nechapu, proc takto uspesne chipsety s vynikajici prodejnosti, nizkou cenou a spotrebou, priblizne stejnym vykonem jako NVIDIE jste NEZARADIL do testu. Osobne v tom vidim umysel ­"nalakat nezkusene uzivatele a techniky na NVIDIi­", mozna prave z Vasich osobnich duvodu. Mozna se ale mylim a nemel jste o AMD 690G­/V informace­/nevedel jste o nich nebo skratka nebyli k mani do uzaverky testu.
Tedy muj dotaz zni, doplnite do testu i nejake zakladni desky s chipsetama od AMD 690G a 690V s vyplou grafickou kartou ?
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (295) | 23.6.200722:44
Máte koukám zapálení pro věc, tak alespoň v krátkosti. Jak si můžete všimnout, s integrovaným jádrem v mATX formátu je v testu jediná deska a to P5VD2­-VM. Test se na tyto desky nezaměřoval a i tato deska je tu ­"navíc­", protože se jinou s VIA čipsetem nepodařilo v rychlosti zajistit. Představa, že někomu nutím nVidii, s ohledem na závěr recenze a vyzdvihnutí nejúspornější základní desky s AMD­/ATI, je zcela absurdní. Faktem také je, že po straně ladění Vámi zmiňované desky nejsou zrovna výhrou. Každopádně to domácího počítače jistě zajímavá volba a i já bych o ní uvažoval a pravděpodobně si ji vybral. Dotestovávat se nebude, protože podobných požadavků bylo ­(mohlo by být­) mnohem více, viz výše, a to prostě není z časového hlediska možné. Je ale pravděpodobné, že se na některou z Vámi zmíněných desek podíváme třeba v recenzi nebo v některém z dalších článků...
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 25.6.200712:51
Dekuji za odpoved, jen jeste jednu pripominku.
Do budoucna nepredpokladam, ze budou existovat chipsety bez integrovane graficke karty. Proste se to stane standardni soucasti chipsetu tak jako kdysi nemyslitelna integrace I­/ portu, radisku disku nebo dokonce zvukove karty. Ta doba nastava prave ted. Jiz neplati ze pokud ma chipset integrovanou grafiku tak ma nissi vykon nebo do nej nelze osadit plnohodnotne vykonni grafickou kartu. Jednoduse se da ta integrovana vypnout v BIOSu a je to vyreseno. Proto si myslim jak jsem psal v 1.prispevku, ze neni duvod v uvedenem testu neproverit i chipsety s integrovanou gragikou, pokud ji deaktivujete v BIOSu.

Jeste jednou bych Vas zadal o zvazeni moznosti udelat pokracovani test neco jako ­"18 základních desek v testu ­- zaměřeno na spotřebu II.cast ­- pokracovani­" a otestovat tam 2­-4zakladni desky s AMD690G a AMD690V.
Je to docela dulezite, protoze jsem presvedcen ze Vase clanky­/recenze ­(myslim ted i celkove svethardware­) ovlyvnuji ­(v kladnem smyslu­) ve vetsi nebo mensi mire vyber ctenare pri nakupu, a kdyz testujete aktualni zakladni desky­/chipsety na dnesnim trhu, rozhodne by tam nemel chybet zastupce nejprodavanejsiho chipsetu v soucasne dobre pro AMD procesory.
Jeste jednou dekuji za reakci a preji hodne uspechu v dalsi praci.
Odpovědět0  0
Ivoss (67) | 28.6.200714:22
Integrovaná grafická karta se vzplatí asi stejně jako integrovaný procesor. A u všech základních desek to bude asi tak ve stejnou dobu.
Odpovědět0  0
Jezevec (111) | 21.6.200713:45
Děkuji autorovi za zajímavou a jistě pracnou recenzi. Sám sice komponenty nevybírám podle spotřeby, samozřejmě že je kriteriem ale spíše pomocným pro úvahu nad tím, jaké to bude mít teplotní vyzařování a jak se to bude chladit. Celkový velmi rozsáhlý soubor testů bylo jistě složité vytvořit, o to více mne mrzí, že si autor recenze více nepohrál v záveru s hodnocením desek a chipsetů, měl bohaté informační zdroje ve vlastní recenzi, na jejichž základě mohl vynést zajímavé soudy, možná se chtěl vyhnout flamu fanoušků platforem a značek, chápu, přesto mi ale hlubší hodnocení chybí.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (295) | 21.6.200717:35
Rozumím. Abych ale mohl vynášet nějaké větší závěry, bylo by třeba základní desky otestovat komplexněji a to nebylo, zejména z časových důvodů, možné. Nejedná se o recenze základních desek, ale pouze o náhled na výkon a spotřebu testovaných čipsetů, respektive základních desek. S flamem máte pravdu, nicméně nějakou informační hodnotu to snad má. Věřím, že závěr si každý udělá sám, podle svých preferencí, ale příště se tomu pokusím dát více.
Odpovědět0  0
Jezevec (111) | 21.6.200720:33
:­) Díky za logickou odpověď, asi máte pravdu, že by to pro něco hlušího sneslo ještě více testů, aby byly ještě další zdroje, to jsem si ale vzhledem k tomu, že si dovedu představit, jaké úsilí muselo stát otestovat 18 desek, nedovolil ani nadhodit. Děkuji za reakci i za článek sámotný, jen tak dál, sám mám Asus P5B:)
Odpovědět0  0
paul3 | 21.6.200712:51
Clanek je to zajimavy, ale osobne bych rad uvital test spotreby desek v suspend modu a pri vypnuti. Dale byste se mohli venovat napriklad domacim serverum s nizkou spotrebou ­(Power PC, VIA, ruzne jine zarizeni, do kterych lze nahrat treba linux­). Takovy clanek jsem tady jeste nevidel a bylo by to rozhodne zajimave. Hezky den.
Odpovědět0  0
Ladik 45 | 20.6.200721:05
A nic, no jo, já jsem si nevšiml, že tady, jde, o nabušenou, základní desku, s co nejnižší, spotřebou, tak to pak, chápu, že asi nemá Integrovanou, zvukovou Kartu, prostě no!
Odpovědět0  0
jaluvkap (18) | 21.6.20079:39
Covece ... jdi uz se fakt lecit ... Schovanek.L@seznam.cz ... to jsi taky ty? Ta uchylka na carky se proste pozna ... netreba ani cist obsah ... clovek stejne nepochopi, cos chtel rict ... jestli vubec neco ;­-)
Odpovědět0  0
TClovek | 21.6.200712:05
Po tom cloveku to fakt nekdo cte? Kdyz narazim na treti carku v jedny vete, tak je mi vse jasne a cist to prestavam :­-)
Odpovědět0  0
Miko (230) | 21.6.200712:41
nezkoumal jsem to moc, ale možná otázka by mohla vyvstat: a je to člověk?
Odpovědět0  0
jaluvkap (18) | 21.6.200712:42
ja se priznam, ze jo ... ve chvilich spatne nalady si to ctu a predstavuju si pri tom cloveka co to vyslovuje i s tema carkama ... hned mam pak lepsi naladu ... obsah prispevku ale nejak nevnima ...
Odpovědět0  0
oido | 20.6.200711:33
Neplanujete aj samostatne recenzie dosek ? Hlavne by som rad M2A­-MVP.
Odpovědět0  0
Rimmerak (8) | 21.6.200711:02
Desku M2A­-MVP mám spolu s X2 3600+, 4×512MB A­-data 667MHz CL5 a Radeon X1650Pro Ultimate a jsem naprosto spokojenej. Řadiče disků podle mě paráda, kopíruju na Hitachi 250GB,8MB Cache,SATA­-300 kolem 50­-60MB­/s. Deska stabilní, nepadá. Jedinej nedostatek je taktování. NEMÁ PCI­-Lock takže se přes FSB 240 nedostanete ani omylem. Já jedu už 3 měsíce na 2350MHz, paměti 782Mhz CL 4­-4­-4­-10 a naprosto v pohodě. Pro ty co moc netaktujou doporučuju.
Odpovědět0  0
Miko (230) | 20.6.200710:42
mám, velká spokojenost. Jinak by mě zajímalo jak byla zatížená: byla nastavená na HD audio a jel na ní EAX s řekněme 5+1 repro režimem? byly obě síťovky aktivní? byla pasivně či aktivně chlazená ­(umožňuje v dodávce volbu­)? byla zapojena karta wifi, byla aktivní? Byl v USBčku IR receiver?
Jestli jsem něco přehlédl a je to v článku tak se omlouvám předem :­)
Díky za pěkný článek.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (295) | 20.6.200718:03
Ano, je to hodně solidní deska se ­"nabušeným­" vabavením. V krátkosti: EAX ne, síťovky default podle BIOSu obě aktivní, aktivní chladič neměla žádná z desek, wifi ne, IR receiver také ne ­- v testu se nezohledňujeme vybavení jednotlivých desek, takže případné další větráčky, pomocné chlazení, wifi a podobně není použito. Vzhledem k vybavení některých desek, to by bylo občas na samostatný článek! :­-)
Odpovědět0  0
Miko (230) | 20.6.200718:58
díky za odpověď pro rýpala, to já jen abych si to mohl lépe srovnat :­) S měřením bez těchto doplňků plně souhlasím :)
Odpovědět0  0
Schovanek.L@seznam.cz | 20.6.200719:24
Co, tomu říkáš, nabušené vybavení, to bych, teda, moc neřekl, já mám, nějakou obyčejnou, základní desku, která, umí procesor, AMD Sempron 2200+, akorát, přetaktovat, a to na procesor AMD Sempron 1500+, a na procesor AMD Sempron 900+, takže vlastně, jen podtaktovat, a ne přetaktovat, no a ta základní deska, má na sobě, Integrovanou zvukovou Kartu, s podporou zvuku EAX, asi nějaká verze 2.0, a přitom, je to, už poměrně stará základní deska, ještě se Socketem ­(A­), a tedy, ty říkáš, dnešní nové Základní desce, která nemá rozhraní zvuku EAX, třeba nějaká verze, a tak, nebudeme, úplně troškařit, když je to, nová základní, deska, a tak, třeba, když nemá podporu zvuku, EAX, asi nějaká verze 3.0, hm, tak to opravdu, moc, nechápu, prostě no!
Odpovědět0  0
Miko (230) | 20.6.200720:07
někdy i najdu v tvých příspěvcích jistý smysl, ale o co jde tentokráte nevím. ­(?)
Odpovědět0  0
Dragst | 21.6.20079:21
Řekl bych přečárkováno,člověk když to čte,připadá si jako by koktal
:­-­) .
Odpovědět0  0
Milan Š. | 20.6.200710:19
Jaký je důvod, že je v testu 18 desek, 15 kusů od ASUS? Co třeba Gigabyte DS3, DS4, které jsou hodně prodávané pod C2D? Milan Š.
Odpovědět0  0
TOW | 20.6.200710:33
Myslím, že je zbytečné testovat desky různých výrobců, co do spotřeby si budou stejně vybavené desky odpovídat ­(třeba P5B dlx = 965P­-DS4, P5B = 965P­-DS3 atd)
Odpovědět0  0
Milan Š. | 20.6.200710:42
To je rozumný argument, avšak proč ho nepotvrdit skutečným testem? Pak by se dalo říci, ano, volba mezi Asus P5B Deluxe a Gigabyte DS4 je vám z pohledu spotřeby buřt, protože desky žerou stejně. Mají sice stejný chipset, ale součástky se mohou trochu lišit, sem tam žere jedna více, jedna méně a když se to naskládá ... .

Je to míněno jako tip, recenzi jinak oceňuji, 18 desek je slušná porce práce :­-­) .

Milan Š.
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (295) | 20.6.200717:51
Rozdíly samozřejmě budou, ale nemyslím že příliš výrazné. Protože se jednná o test čipsetů, vybrána byla řada desek stejné značky, byl stejný takt pamětí, atd. Stejným způsobem by šlo ověřovat téměř vše a to z časových důvodů nelze. Máte totiž pravdu, i těch 18 desek byla skutečně slušná porce práce... :­-)
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (295) | 20.6.200716:17
Jedná se spíše o test čipsetů, protože pokud bude každá základní deska od jiného výrobce, případné srovnání se ještě více komplikuje. Test dalších desek s P965 by byl jistě také zajímavý, z jiných segmentů trhu, ale již teď je to 18 kousků základních desek. Z časových důvodů se netestovalo zdaleka vše, co je dostupné na trhu, ale řada aktuálních a minulých ­"oblíbených­" čipsetů. Ačkoliv o prodejnosti nebo kvalitách těchto desek nepochybuji, a patří mezi velice oblíbené, už tohle bylo skutečně hodně a pro přehled je to myslím dostačující.
Odpovědět0  0
fabian | 20.6.20079:44
Hlavně fakt, že o dost levnější platforma amd dosahuje srovnatelné výsledky při celkově nižší spotřebě.
Odpovědět0  0
Luke HH | 20.6.20078:54
Nazdarek viete mi niekto povedat aku by mohla mat pribliznu spotrebu PC zostava q6600 s 4 GB ram, dva HDD, jedna vypalovacka a graficka 8800 GTS v maximalnom zatazeni? ide o to ze keby som chcel nieco napriklad tyzden nechat renderovat aby som neskrachoval na elektrike. dik
Odpovědět0  0
snajprik (1637) | 20.6.200711:29
Tak 200W myslim že v recenzii to bolo presne 198W
Odpovědět0  0
ivooo77 (10) | 20.6.200712:46
200W ??? V plnom zaťažení 4jadro + 8800 GTS + 2xHDD?
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 20.6.200715:16
X6800, 2GB, 8800GTS, disk spotřebuje 200W.
https:­/­/www.svethardware.cz­/art_doc­-79478BD9EDB3700DC12572C00055A32D.html
Stačí si zjistit jaký je rozdíl mezi X6800 a Q6600 a máte to.
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 20.6.200715:17
Ještě jsem zapoměl, do renderingu se běžně grafická karta nezapojuje. Takže to bude asi pod 200W.
Odpovědět0  0
ivooo77 (10) | 20.6.200716:13
To si robíte srandu? 200 W celá zostava alebo len grafika? Stále to nechápem :­). Na čo sú potom 1,2 kW zdroje? Keď hovoríte že zostava čo uviedol užívateľ vyššie ­"zožerie­" len 0,2 kW. Divné
Odpovědět0  0
Petr Papež (215) | 20.6.200716:39
Jak napsal Lukáš Petříček, těch ­"pod 200W­" jsem možná přestřelil. Spíš to bude něco nad 200W. Samozřejmě záleží i na desce, což nikdo nespecifikoval ­(o čemž je dnešní článek, že...­).
-­-­-
Ano, v tom testu grafik se jedná o spotřebu celé sestavy v zatížení ve 3D.
-­-­-
1,2kW zdroj? No tak na QuadSLI s GeForce 8800 Ultra, ideálně s několika procesory ­(Netburst­), hodně disků a možná i těch 1,2kW nebude stačit ;­).
Odpovědět0  0
Lukáš Petříček (295) | 20.6.200715:02
QX6700 co jsem testoval s 7600GT mělo v burnu ­(s 4x SP2004­) spotřebu okolo 227 wattů. Pokud máte 8800GTS, víc paměti a zatížíte i grafiku, okolo 350 wattů ta sestava může udělat...
Odpovědět0  0
jaluvkap (18) | 20.6.20078:48
mno taxe mi potvrdilo to, co jsem si uz dlouho myslel ... cipsety nvidie neumi idle mod a jedou skoro porad naplno ... viz male rozdily mezi idle a load ... v loadu je spotreba ok, ale ten idle je fakt strasny ...

Jinak chlapci gratuluju ... perfektni test
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 21.6.20078:18
přesně...tohle jsem pozoroval i na své stařičké nForce4 Ultra,když jsem jednou měl wattmetr...
Odpovědět0  0
Peppa1 | 20.6.20078:42
Jaké jsou praktické zkušenosti s deskami s čipsetem 690G? Po internetu koluje mnoho problémů včetně samovypínání počítače?!
Odpovědět0  0
Pif (94) | 20.6.20078:54
690G je rockstable ak pouzijes catalysty 7.2 a 7.3 ­(7.4 a 7.5 obsahuju fatalne chyby, stmavne obrazovka a koniec­). Co sa tyka tej biostarky je fajn az na:
-regulacia otaciek ventilatora na cpu by mala fungovat len so 4 pin ventilatorom, bios je stale nedoladeny aj preto som skoncil len na 2.4Ghz, DVI malo problemy ­- pouzivam 1600x1200 a vznikali chyby v obraze ­(este mozem skusit lepsi kabel, ale momentalne to neriesim­).
Je to relativne chladny chipset ­- su pouzite len male pasivy a tie sa hreju len malo ­(ale necakajte ze budu studene, jedine ak by sa vymenili pasivy za ovela vacsie)
Odpovědět0  0
Anunnaki_Nibiru | 16.7.20078:31
Zatim vsechny desky s AMD690G ktere mi prosli rukama chodi naprosto bez sebemensich problemu, od kancelarskych pocitacu pres vykonne hracske sestavy s NV8800GTS. Pokud nekomu neco blbne, tak to neni chipsetom, ale je to:
a­) biosem konkretniho vyrobce zakladni desky
b­) chybou navrhu modelu zakladni desky konkretniho vyrobce
c­) jina chyba na uzivatelove strane ­(nastaveni­/ovladace a pod.­)
Dle informaci co mam se AMD 690G a AMD 690V prodavaji velice dobre v poslednich mesicich. Doporucuji osobne kupovat dosky GigaByte. Za celou mou 15 tiletou prax v oblasti IT jsem nezazil­/nenarazil jediny problem se zakladni deskou od teto znacky, a pri stavbe novych pocitacu preferuji jiz od zacatku prave tohoto vyrobce.
Odpovědět0  0
bzzz | 20.6.20078:16
To je pěkné, ale nějak nevidím desku s novým chipsetem 690G ­/třeba ASUS M2A­-VM nebo Biostar TA690G­/. Zde by spotřeba zajímala určitě nejenom mne.
Odpovědět0  0
Pif (94) | 20.6.20078:37
Moje HTPC ­(A64 X2 3800+@2.4Ghz EE 65W, 1GB DDR2, Biostar TA690G, TV karta, DVD palicka a Disk­) cca 60W idle
Odpovědět0  0
dsdsdsvcdff | 20.6.200716:19
mohl bys prosimte zkusit jakej odber bude mit tvoje sestava, kdyz podtaktujes proc na 1Ghz a misto integrovane grafarny pouzijes nakej starej shit do 32bit­-pci + deaktivujes v biosu integrovanou grafarnu. Idealne v nejake kombinaci s odpojenym hdd a cdrom respektive me nejvic zajima kombinace deska+proc1Ghz+ram+grafikaDoPci bez dalsich komponent. Planuju koupit stejnou desku a proc na domaci multimedia server a rad bych vedel jak na tom bude spotreba.
btw: cims tu spotrebu meril?
Odpovědět0  0
Pif (94) | 20.6.200721:34
Spotreba merana meracom z Conradu a aj UPS ­(APC BR500­) ­- vysledky boli skoro rovnake.

Merat spotrebu sa momentalne nechystam kedze system pouzivam a nechcem ho rozhadzovat. Uvedom si, ze ked je komp idle a je zapnuty C&Q tak ten procak bezi tusim na 1.2Ghz takze nema zmysel podtaktovavat. Rovnako si nemyslim, ze onboard grafika v 2D rezime bude predstavovat velky spotrebic.
Odpovědět0  0
Pavel Boček (403) | 21.6.20078:17
podtaktování na to téměř nemá vliv...na své Athlonu 3200+ jsem pozoroval rozdíl jestli 5W...dokonce i rozdíl mezi podtaktováno­/bez zátěže vs. plný takt­/load byl minimální
Odpovědět0  0
Pif (94) | 21.6.200712:00
Podtaktovanie ma zmysel u starych CPU bez SpeedStepu a C&C. A nielen podtaktovanie ­- predovsetkym ked podtaktujes mozes krasne znizit voltaz.

Skusal som Palomino AXP2000+ dat na nejakych 600Mhz voltaz 1.5V myslim ze okolo 40W to dalo v idle ­(doska, grafika, ram a jeden disk­). Napatie by slo aj nizsie ale trosku komplikovane, tak som to neskusal.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.